De meeste organisaties zijn inmiddels afhankelijk van data. Het is logisch dat die goed beschermd moeten worden om downtime en boetes te voorkomen. Hoewel menig bedrijf vindt dat het veel aan security doet, blijft dit toch een uitdaging. Hackers rusten immers nooit. In deze blog vertellen we je daarom graag meer over het Security Operations Center (SOC). Daarmee kun je doorlopend jouw security verbeteren.
Het Network Operations Center (NOC) is een bekend fenomeen. Dit is een veelvoorkomende integratie bij organisaties, die bestaat uit een of meerdere locaties waarin experts samen een (bedrijfs-)netwerk monitoren. Het Security Operations Center (SOC) is qua opzet vergelijkbaar, met het grote verschil dat de focus volledig ligt op cybersecurity. Het essentiële voordeel is dat losse oplossingen – zoals virusscanners, firewalls, enzovoort – slechts hun eigen deel van het ‘terrein’ voor hun rekening nemen. Het SOC monitort echter het geheel en vergelijkt de afzonderlijke gebieden met elkaar. Hierdoor ontstaat een veel dieper inzicht.
Doordat bedrijven inmiddels zo sterk op afhankelijk zijn van IT, zelfs als dat niet hun core business is, is een SOC niet langer een luxe voor grotere organisaties. Het is een noodzaak, die ook onderstreept wordt door de overheid. Tussen droom en daad staan zoals bekend praktische bezwaren en dat geldt helaas ook voor het SOC. Zelf zo’n centrum realiseren duurt lang en is meestal te kostbaar. Daar komt nog een ander probleem bij kijken: de krappe arbeidsmarkt. Specifiek in de IT is personeel schaars; al veel langere tijd en vooral op securitygebied.
Er is al langere tijd een schaarste aan IT-personeel. Dat heeft ertoe geleid dat steeds meer organisaties werkzaamheden uitbesteden. Er word steeds vaker gekozen voor managed services, omdat de relatief lagere investering een grote opbrengt heeft, en vanwege de ontzorging door de samenwerking met een expert. Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat die voor niet-gespecialiseerde bedrijven nauwelijks bij te benen zijn. Zij kiezen er dan voor om een ervaren partner in de arm te nemen. Het SOC is beschikbaar als managed service.
Er is een ander belangrijk voordeel van het SOC: het continue monitoren van de security. Cyberaanvallen vinden veelal plaats buiten kantooruren. Dan is de kans zo klein mogelijk dat er iemand van de organisatie meekijkt, laat staan dat er nog iemand op locatie is die direct ingrijpt. Onder meer de vrijdagmiddag is populair, wanneer de gedachten al wat meer naar het weekend uitgaan. Cyberdreigingen komen echter vanuit alle hoeken van de wereld. Ze gaan 24/7 door en laten zich niet beperken door weekends, kantoren of tijdszones. Continue waakzaamheid is dus geboden.
Met het Avit Security Operations Center haal je die waakzaamheid in huis. Wij hebben niet alleen voldoende personeel in huis voor hoogstaande SOC’s voor meerdere organisaties, maar we opereren ook nog eens internationaal. Dat wil zeggen: er wordt met je meegekeken vanuit verschillende tijdszones. Zo zorgen we voor 24/7 detectie van jouw systemen, om proactief dreigingen de kop in te drukken. Glipt er toch nog een aanval door het net? Dan zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk weer up and running bent.