De digitale transformatie gaat iedere sector veranderen, ook de hospitality branche. Innovatie is de enige manier om te overleven. Gasten stellen immers steeds hogere eisen. Waar ze nu tevreden zijn met wifi, verwachten ze binnenkort dat een hotelketen waar ze eerder hebben overnacht hen bij binnenkomst herkent. Ze willen dat hun voorkeuren voor klimaat, verlichting, muziek en tv-content zijn voorgeprogrammeerd als ze hun kamer betreden. Wat nu nog een wow-effect geeft, is over enkele jaren noodzaak om gasten tevreden te stellen.
END-TO-END DIGITALISERING VAN HET PAND
Op maat op klantwensen inspelen is alleen mogelijk als hotels end-to-end zijn gedigitaliseerd. Dat betekent het integreren van het kassasysteem, pinapparatuur, digitale gebouwoplossingen, klimaatbeheersing, verlichting, camerabewaking, telefonie en gastenwifi, en dit alles vervolgens vanuit één platform centraal aansturen. Door de informatie uit deze systemen te combineren ontstaan inzichten in klantwensen, op basis waarvan de dienstverlening kan worden verbeterd en de winstgevendheid verhoogd.
INSTALLATEUR BEREKENT GEEN BUSINESSCASE
Natuurlijk is het altijd mogelijk om een hotel, restaurant of huisjespark achteraf te voorzien van een netwerkinfrastructuur die geschikt is voor al deze diensten. En van een platform dat de verschillende systemen aan elkaar koppelt zodat ze met elkaar kunnen praten. Maar het is vele malen goedkoper als hier vooraf al over wordt nagedacht, zowel als het gaat om nieuw- als om verbouw. Het punt is alleen: aannemers en installatiebedrijven hebben niet de benodigde ICT-kennis, en geven derhalve geen advies op dit terrein. Terwijl deze partijen vaak wel in de lead zijn bij het vertalen van de plannen van een architect naar een bouwtekening en bestek. Wie zijn pand toekomstvast wil maken, doet er goed aan om vanaf de eerste plannen al een ICT-specialist te betrekken.
GR8 ONTWIKKELT DIGITAAL HOTEL
Een goed voorbeeld van een bedrijf dat dit deed is de nieuwe hotelketen Gr8, die gasten een bijzondere en gepersonaliseerde beleving wil bieden. De oprichters zagen dat het verstandig was om al bij de eerste plannen niet alleen met een architect en aannemer om tafel te gaan, maar ook met een ICT-dienstverlener met kennis van netwerkinfrastructuren en van de ontwikkelingen op het gebied van domotica én hospitality. Avit Group heeft samen met Gr8 en de aannemer een concept ontworpen dat weliswaar iets hogere investeringskosten met zich meebracht vanwege de hogere aanschafkosten van sommige technologieën ten opzichte van traditionele hoteldomotica en KNX-systemen, maar waarvan de operationele kosten zoveel lager zijn dat de investeringen in slechts een paar jaar worden terugverdiend. En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe diensten die dit netwerk en integratieplatform mogelijk maken, zoals het onthouden van de persoonlijke voorkeuren van alle gasten, waardoor zij een gepersonaliseerde beleving hebben.
Wil je meer weten over de achterliggende visie of over het middleware platform dat in staat is om o.a. klimaatbeheersing, gebouwbeheersystemen, verlichting, tv, bewaking, digital signage te koppelen? Neem dan contact op met evert.smit@avitgroup.com.
Evert Smit, Sector Unit Manager bij Avit Group