Vrijwel elk bedrijf wil gebruik maken van de voordelen van de cloud. Vaak zijn er ook bepaalde eisen voor maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is. Voorwaarden kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met kosten, privacy, security of de wens om legacy-software te blijven gebruiken. In deze blog delen we de belangrijkste aandachtspunten om goed voorbereid aan je transitie te beginnen: naar de hybride cloud, om precies te zijn.
De route naar de hybride cloud begint met het bepalen van je vertrekpunt én je einddoel. Pas als je weet wat je kunt en wilt, kun je aan je digitale transformatie beginnen. Misschien klinkt dat als een open deur, maar dat is het niet. Heel wat organisaties willen per se naar ‘de cloud’, zonder precies te weten welke. In andere gevallen willen ze volledig vertrouwen op het platform en de diensten van een bepaalde aanbieder. Vervolgens ontdekken ze dat de public cloud te gestandaardiseerd is en op sommige wensen onvoldoende of helemaal niet aansluit. De hybride cloud biedt dan uitkomst.
De hybride cloud is een infrastructuur die bestaat uit diverse componenten van bijvoorbeeld de public cloud, je on-premise systemen en andere legacy-IT waar je nog geen afscheid van kunt of wilt nemen, én/of een private cloud. Die private cloud draait meestal in jouw eigen datacenter, maar kan ook op een andere plaats worden beheerd. Een goede voorbereiding is echter een must, om je cloudwensen in vervulling te laten gaan. De volgende aandachtspunten helpen je daarmee:
Vrijwel elke bedrijfssector wil digitaal transformeren, maar knelpunten en eisen kunnen onderling nogal verschillen. Een belangrijk punt is de locatie van data. Waar bevinden die zich en hoe gemakkelijk kun je er toegang tot krijgen? Bovendien, hoe zorg je ervoor dat alleen de juiste personen bij data kunnen? Zeker gezien de opmars van hybride werken, is het goed om een overzicht te hebben wie vanaf welk apparaat werkt met specifieke gegevens. Flexibel omgaan met waar je gearchiveerde gegevens opslaat is vaak onnodig duur, dus bekijk kritisch of dit wel nodig is.
Veel bedrijven hebben nog relatief oude apparatuur of software in huis. Daar kan meestal niet zomaar afscheid van genomen worden, omdat zulke legacy-systemen een centrale rol spelen in de bedrijfsvoering. Bovendien werken ze vaak nog uitstekend. Er is echter één groot nadeel: ze kunnen niet zomaar naar de public cloud. Het is gelukkig wel mogelijk om deze systemen te virtualiseren en te gebruiken binnen de hybride cloud. Een goede voorbereiding minimaliseert dan de kans op downtime en andere problemen.
De hybride cloud heeft helaas ook zijn lastigere kanten. Er ontstaat vaak een complexe tenant-architectuur, waarin het lastig is om overzicht te houden. Er is bijvoorbeeld een risico op dubbele accounts, door het gebruik van meerdere SaaS-applicaties. Doordat er heel wat licenties afgenomen moeten worden, zijn de kosten niet altijd even overzichtelijk.
Bovendien is niet binnen elke organisatie voldoende capaciteit om de hybride cloud te beheren. Als je die werkzaamheden uitbesteedt aan een ervaren partner, hoef je je daar in elk geval geen zorgen meer over te maken. Waarschijnlijk werk je samen met een expert om de transitie naar de hybride cloud voor te bereiden en te realiseren. Informeer dan ook zeker naar de mogelijkheden om het beheer aan die partner over te laten.
Bij Avit kun je terecht voor consultatie, implementatie, ontwikkeling en beheer van hybride oplossingen. We denken actief met je mee en helpen je om je cloudwensen helder te krijgen. Vervolgens zorgen we ervoor dat je cloud-omgevingen en -oplossingen aansluiten op jouw behoeften. Bovendien kijken we grondig naar welke licenties je nodig hebt, zodat je prijsefficiënt om kunt gaan met je resources.
Meer weten over hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact op met onze experts Marten Mooi of Adriaan de Koning.