De toenemende digitalisering van de zorgsector maakt deze nog kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Zo meldde de gezondheidzorg in 2023 de meeste datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), namelijk 8.929 datalekken. In veel gevallen ging het om cyberaanvallen waarbij meerdere zorginstanties werden getroffen door hetzelfde datalek, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de AP. Zorginstanties hebben moeite met het vinden van geschikt personeel alsmede het bijblijven van alle technologische ontwikkelingen op het vlak van cybersecurity. Terwijl het juist van essentieel belang is. Zowel patiënten als medewerkers vertrouwen op het netwerk voor het ontvangen en uitvoeren van kritische zorg. Hoe kan een zorginstelling zich weren tegen cyberaanvallen? En waar start je?


Een steeds complexere ICT-infrastructuur

De IT-infrastructuur van de zorg wordt steeds complexer, aangezien steeds meer instanties migreren naar de cloud. Ook de inzet van (cloudgebaseerde) producten in zorgdomotica, zoals slimme sensoren, zenders, WiFi en locatiebepaling, zorgt ervoor dat al deze producten met elkaar verbonden zijn. Dit gaat gepaard met een grotere dreiging van cyberaanvallen, wat kan leiden tot datalekken, reputatieschade en financiële verliezen. Elke cyberaanval brengt andere effecten met zich mee. Sommige aanvallen, zoals DDoS-aanvallen, veroorzaken slechts korte overlast, maar hevigere aanvallen kunnen het gehele bedrijfsproces stilleggen, wat kritieke zorgverlening verstoort en gevoelige patiëntgegevens kwetsbaar maakt.


Niet alleen de ICT-infrastructuur wordt complexer, ook de cyberaanvallen. Hoewel zorginstellingen al grotendeels voldoen aan de huidige NEN7510-norm, is het van cruciaal belang dat de huidige cybermaatregelen geëvalueerd worden. Zijn deze maatregelen nog beschermend genoeg tegen de steeds geavanceerdere cyberdreigingen van nu? De extra taken op het gebied van cybersecurity worden vaak bij de ICT-teams neergelegd, terwijl niet alle teams de nodige expertise op dit gebied hebben. Beperkte capaciteit en onvoldoende expertise zorgen ervoor dat er geen actueel inzicht is in de kwetsbaarheden in de infrastructuur, waardoor te laat op bedreigingen wordt gereageerd. Ook met de nieuwe NIS2-regelgeving in zicht is het goed om nu al proactief te monitoren op kwetsbaarheden, zodat er tijdig gereageerd kan worden.


Inzicht als startpunt

Zo werd er voorheen regelmatig bij securitymaatregelen enkel gekeken naar firewalls of logging van andere bronnen. Echter, cybersecurity gaat verder dan alleen dit soort voorbeelden. Een holistische benadering van cyberbeveiliging is essentieel voor het beschermen van de ICT-infrastructuur, medische apparatuur en gevoelige data, waarbij het niet enkel gaat om de online omgeving. Cyberbeveiliging omvat een uitgebreide inventarisatie van medewerkers, processen en technologie. Medewerkers en patiënten gebruiken en vertrouwen namelijk op het netwerk voor al hun informatie- en communicatiebehoeften, inclusief het uitvoeren van belangrijke zorgtaken zoals het monitoren van patiënten.


Door te onderzoeken hoe de zorg efficiënter ingezet kan worden, hebben zorgorganisaties ervaren dat de ICT-infrastructuur een belangrijke rol speelt hierin omdat het werk de levensader van iedere organisatie is geworden. Het gaat hierbij niet meer om alleen informatiebeveiliging, maar ook de flexibiliteit van het netwerk en efficiëntie op de werkvloer.


Beveilig je ICT-infrastructuur en daarmee de gehele zorgorganisatie.

Een vlekkeloos werkende en betrouwbare infrastructuur is dus niet alleen essentieel ter bescherming van de online omgeving maar draagt ook bij aan de zorgtaken op de vloer. Door inzicht te krijgen in de security van de ICT-infrastructuur, in combinatie met constante monitoring, AI en voortdurende verbetering, kunnen zorginstanties zich effectiever beschermen tegen cyberaanvallen, waardevolle data beschermen en optimale zorg aan patiënten bieden.


Krijg meer inzicht in de security van jouw ICT-infrastructuur met het interactieve Avit Cyber Resilience Assessment. Ga in gesprek om de huidige staat van de security te verkennen op basis van het CIS Control Framework. Door middel van een risicoanalyse wordt een top tien van aandachtspunten geïdentificeerd. Met de resultaten krijg je praktische adviezen om cyberdreigingen sneller te detecteren en te mitigeren, zodat jouw organisatie niet alleen beter beschermd is tegen huidige dreigingen, maar ook veerkrachtig is bij toekomstige dreigingen.